Локо (Пд) най-добър през май и пролетта, Левски - с най-стабилна форма за сезона

Локомотив 1926 (Пловдив) спечели последната месечна класация за сезона с убедителна преднина. Черно-белите записаха само победи през периода от Великден до последния кръг, две от които над водещите в класирането Лудогорец 1945 и Левски. Те от своя страна записаха по три загуби и се наредиха съответно 5-ти и 4-ти, зад Берое и Славия 1913.

Доста колебливата пролетна форма на отборите от „А“ ФГ отново позволи на няколко отбора от „Б“ група да се наместят в десятката. Извън нея, но отново високо сред професионалните отбори (15-ти) остана ЦСКА. Армейците спечелиха Купата на България срещу Монтана, но нямаха възможност да натрупат повече точки заради липса на други мачове срещу елитни отбори, а и записаха единствения си мач без пълен успех за сезона – като домакин срещу Сливнишки герой.

Силният финален спринт на пловдивските смърфове им помогна да грабнат лидерството и в класацията за пролетния полусезон, изпреварвайки с малко Лудогорец 1945 и Левски. Сините пък от своя страна, макар и да останаха далеч зад разградчани в класирането по точки, надделяха с по-малко от една десета над шампионите в цялостната класация за сезона. По този начин те повториха класацията за сезон 2012/13, когато изпревариха Лудогорец с „цели“ три десети.


Ранглиста на българските футболни клубове: май 2016 / пролет 2016 / Сезон 2015/2016