Сформиран е временен Централен спортен съвет

На 25 септември 1944 г. вестник „Народен спорт“ в първия си брой обявява сформирането на временен Централен спортен съвет, който да отговаря за спорта в страната.

Състав:
председател: генерал-майор Владимир Стойчев;
подпредседатели: свещеник Георги Георгиев Богданов, д-р Спилко Хубенов, Антон Ант.Церковски;
организатор: Георги Павлов;
секретар-касиер: Георги Стоянов;
членове: Христо Дионисиев, Брайко Кофарджиев, Владимир Димитров, Георги Матов, Марин Въжаров, Иван Цветков, Иван Пиянечки, Борис Ташев, Тако Кръстев.

Иван Пиянечки, Георги Матов и Георги Стоянов съставят и редакционен комитет, който е отговорен за публикуването на „Народен спорт“.

ЦСС обнародва на страниците на вестника и апел към народната спортна младеж. В него всички спортисти, туристи и ловци се призовават да участват в изграждането на структурите и утвърждаването на новата власт; да прочистят спортните клубове от фашисти и да създадат нови техни управи със съдействието на властите; както и да образуват временни околийски спортни ръководства.

В отделно съобщение се инструктират всички досегашни ръководства на спортни съюзи, дружества и клубове веднага да предадат документацията и контрола над имуществото им на новите управи.

Пълният текст на апела е както следва:

Драги спортисти, юнаци, колоездачи, туристи и ловци, синове на народа,

Най-сетне съмна над родната стряха и на нашата улица изгря слънце! Провалиха се вдън земя тежките оловни облаци на фашизма! Здравият юмрук на народната отечествено-фронтовска власт разгони котилата на казионните ръководства, премахна изключителният закон за физическото възпитание, върна ни свободата на събранията, свободната изборност и свободата на печата. Тя ни даде в нашите собствени ръце игрищата, салоните, плацовете и стадионите, които до вчера бяха недостъпни за нас, където се изкълчваха телата на народните спортисти от прикрития и явен професионализъм, където се тровеха душите на милионната народна младеж с най-див расизъм, национална и религиозна омраза.

Драги народни спортисти,

Свърши се вече! Започва ново време. Народните синове действително поеха в свои ръце съдбата си!

Днес трябва да строим. Ние трябва да изградим скелета на нашите народни организации, ние трябва на практика да вземем всичко в наши ръце, за да можем да възпитаме здравия дух и здравото тяло, да създадем утрешната хармонично развита личност.

Ние апелираме:
1. Сплотете се здраво около комитетите на Отечествения фронт и вземете дейно участие в тяхното изграждане и здраво установяване на народната власт.
2. Веднага образувайте здрави и дейни спортни ръководства във всички спортни клубове, дружества, секции и дружини. Разгонете фашизираните им ръководства. Със съдействието на властта вземете от досегашните ръководства всички книжа, суми, дела, канцеларии, игрища, салони, плацове, стадиони и хижи и ги поставете на разположение на народната младеж.
3. Образувайте временни областни и околийски (районни) ръководства при всички организации, които досега са имали подобни и вземете всичко в свои ръце.

Да живее народната спортна младеж и нейните организации!

Да живеят нашите родни братя и освободители – Съветската спортна младеж и нейната червена армия!

Да живее правителството на Отечествения фронт!

Физ-култ-ура!


източник: в-к "Народен спорт", бр.1