Любослав Пенев представи кандидатурата си за президент на БФС

Бившият футболист и треньор на националния отбор на България Любослав Пенев даде обширна пресконференция, в която представи предстоящата си кандидатура за президент на Българския футболен съюз.

В продължилото 2 часа събитие Пенев представи екипа си, който включва съотборника му в националния отбор Николай Илиев, адвокатът Радостин Василев, финансистът Любомир Дацов и футболният мениджър и треньор от долните нива на футболната ни пирамида Атанас Стоилов.

В изказването си Пенев застъпи тезата, че футбола в страната страда както по популярност, така и в организационно отношение. Той призова министъра на спорта Красен Кралев и държавните институции да имат отношение, но без да взимат страна по отношение предстоящия избор на президент на БФС.

Тезата му бе подкрепена и от Николай Илиев, който от своя страна и подчерта, че Пенев ще е президент на всички клубове, въпреки историческата си обвързаност с ЦСКА. Илиев заяви и че вярва, че клубът, в който той направи кариерата си - Левски (София) - ще подкрепи кандидатурата на Пенев. Самият Пенев призова ЦСКА да заяви своята позиция за идващия конгрес.

Илиев обяви за една от целите на президентството на Пенев възвръщане на масовостта на футбола като даде за примерна мярка въвеждане на по-разширени и всеобхватни ученически първенства.

Радостин Василев разкритикува предимно нормативната уредба на БФС и обяви друга от целите на Пенев - изготвянето на по-ясни и добри устав и наредби на БФС. Той също се изказа и срещу настоящата схема на провеждане на първенството на Първа лига и заяви, че тя ще бъде променена, тъй като е прекалено сложна.

На пресконференцията бяха дадени и примери за много корупционни практики, свързани предимно с процеса по гласуване на конгресите на БФС, без да бъдат представени конкретни доказателства по темата.

Кандидатурата на Любослав Пенев все още не е внесена официално, като адвокат Василев каза, че се изчаква подходящ момент за това. Не бяха обявени и конкретни футболни клубове, които да подкрепят Пенев, но бе обявено, че той и екипът му ще създадат условия за среща между тях и всички желаещи представители на клубовете преди конгреса.

Конгресът на БФС, на който ще бъде избран и президент на съюза, ще се проведе на 16 февруари 2018 г. в х-л "Маринела" в София.


Запис на цялата пресконференция на Ютюб канала на Канал 3
Фейсбук страницата на кампанията на Любослав Пенев