България в група със Словения, Норвегия и Кипър в Лигата на нациите

Жребият за първото издание на новия турнир за национални отбори на УЕФА - Лигата на нациите - бе изтеглен днес в Лозана, Швейцария.

Националният отбор на България попадна в група 3 на Лига "С", заедно с отборите на Словения, Норвегия и Кипър.

Лигата на нациите се създава като начин да замени в голямата си част приятелските срещи между по-слабите национални отбори, които предизвикват много нисък интерес, а в някои случаи федерациите избират да пропуснат дори и да играят приятелски мач на редовна дата за мачове на национални отбори.

Новият турнир ще се впише в нормалния двугодишнен квалификационен цикъл на Европа, заедно с продължаващите европейски и световни квалификации.

55-те национални отбора от държави-членки на УЕФА са разделени в пирамида от 4 нива, между която ще има влизане и изпадане и която ще осигури мачове между равностойни отбори.

За първото издание на турнира отборите са разпределени в нивата според националния си коефициент, който прати България в Лига "С" - третото ниво на турнира.

България ще срещне противниците си на разменено гостуване в общо 6 мача, които ще се играят на двойните дати за национални отбори през септември, октомври и ноември 2018 г.

Победителят в групата ни ще участва в Лига "В" (второ ниво) през следващото издание на турнира, което ще започне след еврофиналите през лятото на 2020 г.

Турнирът ще даде шанс и на 4 отбора - по един от всяко ниво на пирамидата - да се класират за Евро 2020.

Квалификациите за Евро 2020 ще се проведат през 5-те двойни дати за национални отбори по протежение на цялата календарна 2019 г. В тях отборите ще бъдат разделени на 10 групи от по 5 или 6 отбора и ще изиграят съответно по 8 или 10 мача на разменено гостуване. Първите два отбора от всяка група - общо 20 - ще се класират за финалите за Евро 2020.

През март 2020 г. най-добрите четири отбора от всяко ниво, включително и нашето "С", от завършилата в края на тази година Лига на нациите, които все още не са се класирали за Евро 2020, ще имат втора възможност да го направят. Четирите отбора от всяка лига ще играят баражи на пряко елиминиране в полуфинали и финал като победителят от тях - общо 4 отбора - също ще участват на финалите на Евро 2020.

България ще започне новия турнир през септември като гост на Словения и домакин на Норвегия.


Жребият и клипове с обяснения на схемата на турнира и на квалификациите за Евро 2020 на страницата на УЕФА
Кратък коментар на треньора Петър Хубчев пред пресслужбата на БФС на Фейсбук страницата на съюза
Лига на нациите 2018/19


Тагове: